Povinná zimní výbava - úseky silnic I. třídy

Dopravní značka „Zimní výbava“ přikazuje řidiči motorového vozidla pokračovat v jízdě jen za použití zimních pneumatik. A to na všech kolech (u vozidel do 3 500 kg včetně) nebo pouze na hnaných kolech (u vozidel nad 3 500 kg).

Za zimní pneumatiku je považována pneumatika, na jejíž bočnici je vyznačeno označení M+S nebo M.S nebo M/S nebo MS  či terénní pneumatiky.

Hloubka vzorkuhlavních dezénových drážek nebo zářezů pneumatiky musí být nejméně 4 mm na všech kolech (u vozidel do 3 500 kg) a nebo nejméně 6 mm na všech hnacích kolech (u vozidel nad 3 500 kg).

Tato dopravní značka platí od 1. listopadu do 31. března. Pod značkou může být případně umístěna dodatková tabulka s uvedením odlišné úpravy doby platnosti.

 

Na dálnici D1 jsou zimní pneumatiky povinné od 66. až po 162. kilometr, což je zhruba o 30 kilometrů delší úsek než loni. "O doplnění vybraných úseků rozhodlo ministerstvo dopravy," uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Martina Vápeníková.

Zimní výbava na D1

Úsek s povinnou "zimní výbavou" na dálnici D1

Povinnou zimní výbavu budou muset mít řidiči, kteří vjedou na silnici spojující v Beskydech Ostravici, Staré Hamry a Bílou. Důležitý úsek spojnice Česka a Slovenska je nově zařazen mezi státní silnice, kde jsou povinné zimní pneumatiky. Až dosud tam v zimě především kamiony na letních pneumatikách značně komplikovaly dopravu.

Zimní výbava bude v Libereckém kraji povinná jen na osmi převážně horských silnicích druhých a třetích tříd. Krajská správa silnic už začala značky rozmisťovat. Osazeny musejí být nejpozději do 15. listopadu.

V Ústeckém kraji přibyl nový úsek s povinnými zimními pneumatikami na silnici I/8 z Dubí na Cínovec na Teplicku.

Ve východních Čechách budou řidiči potřebovat zimní pneumatiky na silnicích II. a III. třídy v Krkonoších a Orlických horách. Často jde o jediné cesty k lyžařským areálům. "Rozsah úseků se v Královéhradeckém kraji oproti loňské zimní sezoně nezměnil," uvedl výrobní náměstek královéhradecké správy a údržby silnic Petr Zima.

Značka "zimní výbava" platí od 1. listopadu do 31. března. Ministerstvo dopravy ji zavedlo před rokem. Za porušení povinnosti hrozí řidičům nejen nehoda, ale i ztráta jednoho bodu a pokuta v blokovém řízení až 2000 korun. Značky budou i na silnicích nižších tříd, kde o jejich rozmístění rozhodují kraje či obce jako vlastníci komunikací. Dopravní značky jsou na místě, kde motoristé najdou vhodné místo pro případné nasazení řetězů. Pod značkou může být umístěna dodatková tabulka s uvedením odlišné doby nebo místa platnosti.

Pro používání zimních pneumatik se doporučuje využít pravidlo 4. To znamená, že se používají 4 měsíce, používají se na všechna čtyři kola, a to maximálně po dobu 4 let, minimální hloubka dezénu pak musí být 4 mm.

Ministerstvo dopravy teď připravuje návrh, podle kterého by už od příštího roku musela mít povinně zimní pneumatiky všechna osobní auta.

 

 

Silnice I. třídy s povinnou zimní výbavou (od 1. 11. 2009)

Ústecký kraj
I/8 Dubí - Cínovec
I/7 Chomutov - Hora Sv. Šebestiána

Pardubický kraj
I/11 Jablonné nad Orlicí - kř. Čenkovice - Červená Voda
I/34 stoupání "Vendolák" (Svitavy - Polička kř. II/360)
I/34 kř. do Rychnova - Borová (začátek zástavby)
I/35 stoupání Hřebeč (konec aleje kř. III/36826 Hřebeč-Koclířov)
I/37 Trhová kamenice (konec zástavby) - Nová Ves (začátek stavby)

Olomoucký kraj
I/35 Mohelnice - Studená Loučka
I/44 Kouty - Červenohorské sedlo – Domašov
I/46 Šternberk - Horní Loděnice
I/60 Lipová-lázně – Vápenná

Moravskoslezský kraj
I/56 Ostravice – Bílá – hranice kraje                              zdroj: ŘSD

 

Odkazy